Ravintolassa on tullut muutaman kerran syötyä erittäin hyvää whisky-kastiketta ja halusin kokeilla sellaisen tekemistä itsekin. Ensimmäinen kokeilu ja osui heti nappiin. Tässä ohje, jonka loin kastiketta tehdessäni:
Täydellinen liekitetty whisky-kermakastike
1 dl whiskyä (käytin Jim Beam Bourbonia)
1 rkl hunajaa
3,3 dl kuohukermaa
1 lihaliemikuutio
mustapippuria
Aluksi liekitetään whisky kaatamalla se liemikattilaan ja sytyttämällä tulitikulla palamaan. Tätä ei saa tehdä missään nimessä liesituulettimen alla vaan suosittelen kattilan laittoa ruokapöydän päälle ja hoitaa liekitys siinä. Liekityksen tarkoitus on polttaa whiskystä alkoholi pois ja jäljelle jää vain whiskyn makea aromi. Kun kaikki alkoholi on palanut pois, niin liekki sammuu.
Lisää liekitettyyn whiskyyn hunaja ja varovaisesti kerma. Tässä vaiheessa kerma saattaa vähän alkaa räiskymään ja kuohahtelemaan. Siirrä kattila liedelle, lisää lihaliemikuutio ja anna kastikkeen keittyä kokoon. Valmis kastike on selkeästi tummempaa ja paksumpaa kuin lähtötilanne. Mausta pippurilla ja tarjoa lihan ja/tai metsäsienien kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti